Beneficiile unui partaj prin mediere

Divorce agreement. Wife and husband can not make settlement

In momentul in care ati ajuns la concluzia ca relatia dintre dumneavoastra ca soti s-a deteriorat in mod iremediabil, probabil exista si aceea  dorinta de a incheia orice comunitate de bunuri printr-un partaj.

Partajul priveste toate bunurile avute in comun, atat bunuri mobile, cat si bunuri imobile. (masini, bijuterii, case/apartamente, terenuri, daruri de nunta comune etc.) Conform legii, partajul poate fi realizat pe calea instantei sau prin invoiala.

OUG 80/2013 privind taxele de timbru stabileste un beneficiu pecuniar pentru cererile de partaj solutionat prin mediere. Astfel, conform art .11 din OUG taxa de timbru va fi redusa cu 50% in materia partajului in cazul solutionarii prin mediere.

Un alt avantaj material este cel al scutirii de plata pentru evaluarea bunurilor.  Intr-un proces de mediere nu este necesare evaluare prin experti a bunurilor. Important este sa intelegeti, dumneavoastra ca parti, ca un dialog purtat intr-un mod civilizat va poate aduce numeroase beneficii si va poate scuti de stres emotional, de timp pierdut si de bani irositi.

Intelegerea asupra impartirii bunurilor sta doar in mainele dumneavoastra, dumneavoastra hotarand de comun acord toate detaliile acestui partaj. In timpul procedurii de mediere nu sunt necesare dovezile sau probele si puteti fi, daca considerati oportun, asistati sau reprezentati de catre avocati.

Intelegerea dumneavoastra va lua forma unui acord de mediere care odata depus in instanta va capata titlu executoriu.

O situatie care la inceput poate parea neplacuta, prin vointa dumneavoastra  si prin apelarea la procedura medierii poate avea o solutie eficienta si multumitoare pentru ambele parti implicate.

Un conflict poate fi rezolvat si ALTFEL!

Mediator Roxana Elena Dumitriu

 

Divortul si cererile accesorii- solutionare prin mediere

Conform datelor statistice de pe  site-ul http://portal.just.ro, anul 2015 a fost incheiat cu un stoc  de aproximativ 1720 de dosare aflate pe rolul Judecatoriei Iasi, sectia Minori si familie, iar la nivel national in anul 2015 au fost inregistrate aproximativ 39 000 de  dosare de divort. Doar in prima saptamana, pe rolul Judecatoriei Iasi  au mai fost inregistrate inca 3 dosare tot la sectia Minori si familie, volumul de munca  fiind astfel  in continua crestere.

Divortul ca procedura este reglementat de Noul Cod de Procedura Civila in Cartea a VI-a, articolele 914-934.

Sotii pot apela la procedura medierii fie inainte de depunere cererii de divort, fie dupa depunerea acesteia la instanta de judecata. Prin mediere  se poate solutiona atat cererea principala, cat si cererile accesorii.

Cererea principala vizeaza doar separarea, despartirea celor doi soti, iar cererile accesorii sunt cele cu privire la :

numele sotilor dupa divort

locuinta familiei

incetarea regimului matrimonial, lichidarea comunitatii de bunuri si partajul acestora

obligatia de intretinere intre fostii soti

exercitarea drepturilor parintesti

contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor

dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu copilul

Daca aceste aspecte privind cererile accesorii nu sunt solicitate odata cu cerere de divort, instanta de judecata se va pronunta din oficiu, hotararea fiind asfel impusa de catre instanta de judecata. Acest lucru poate fi evitat prin  procedura de mediere.

Este foarte important sa va ganditi daca vreti  lasati pe altcineva sa  va hotarasca viitorul sau veti incerca dumneavoastra , impreuna ca parti, sa gasiti cea mai buna solutie pentru aceste neintelegeri.

Conform articolului 915, partile (sotii) pot depune odata cu cerere de divort si acordul de mediere rezultat in urma parcugerii procedurii alternative de mediere, astfel scurtand timpul petrecut pe holurile instantei.

Acordul de mediere incheiat intre cei doi poate fi depus si ulterior, instanta poate sa recomande celor doua parti in momentul depunerii cererii de divort sa recurga la aceasta procedura de mediere.

Prin mediere se poate ajunge la stingerea conflictului in totalitate sau doar in mod partial. Daca partile s-au inteles asupra tuturor cererilor existente si nu exista copii minori, ei pot autentifica acordul la un notar sau se pot indrepta catre un ofiter de stare civila competent pentru eliberarea certificatului de divort. In cazul intelegerii asupra tuturor capetelor de cerere cumulat cu existenta copiilor minori rezultati din casatorie sau in cazul intelegerii partiale intre cei doi, partile sunt obligate sa depuna acordul de mediere in instanta.

Prin procedura de mediere sunt garantate confidentialitatea cazului, impartialitatea mea ca mediator si respectarea de catre toti cei prezenti la procedura de mediere a principiului interesul superior al copilului.

Un conflict poate fi rezolvat si ALTFEL!

Mediator Roxana Elena Dumitriu

 

Divortul

Sunteti intr-o etapa a vietii în care nu mai gasiti nicio resursa de comunicare sau de intelegere  in viata de cuplu si vreti sa divortati. Legislatia actuala le permite sotiilor sa aleaga din mai multe variante atunci cand decid sa se desparta:  primarie, notar, mediator si instanta de judecata.

Procedura la mediator

Intreaga procedura se desfasoara intr-un cadru discret, cu usile inchise, fara public, doar cu persoanele agreate de parti. Astfel discutiile sunt purtate liber,  intr-o maniera confidentiala, ceea ce se spune in biroul mediatorului ramane in biroul mediatorul. Este o discutie libera fara ingradiri de timp sau de loc, intr-un moment considerat prielnic si avand alaturi de  dumneavoastra o  persoana  care va ajuta sa gasiti cele mai bune solutii. Sedintele de mediere se stabilesc de comun acord, in zilele si la orele dorite. Intr-o procedura de mediere solutia va apartine in totalitate, voua ca parti!

 Daca aveti copii, este esential sa apelati la mediere. Intr-o procedura de mediere puteti discuta, analiza, negocia si stabilim pana in cel mai mic detaliu toate aspectele privitoare la custodia copilului dumneavoastra, contributiile necesare cresterii si educarii  lui, modul de exercitare a drepturilor parintesti, locul unde va sta, modul in care se vor tine relatiile cu parintii sau bunicii, detalii atat de necesare pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a copilului. Incurajez parintii sa se concentreze pe nevoile copilului pentru in momentul in care sunt discutate aceste aspecte nu mai sunteti un cuplu, ci sunteti doi parinti, care isi doresc tot ce este mai bun pentru copilul lor.

Intr-o procedura de mediere se pune accent pe nevoile partilor, pe nevoile copilul, pe solutionarea rapida a conflictului, detensionarea starii create si restabilirea bunelor relatii intre parti.

Un avantaj major este al medierii este cel financiar. Conform O.U.G 80/2013 sunt reduse taxele privind divortul si partajul bunurilor comune, nu sunt necesare probele si pot fi evitate anumite onorarii.

Solutia data de dumneavoastra va imbraca forma unui acord de mediere, care va trebui supus incuviintarii instantei de judecata pentru a avea titlu executoriu.

Procedura la primarie

Divortul se poate realiza si la primarie, fiind o procedura foarte simpla si putin costisitoare, fiind necesare doua conditii: ambii soti sa fie de acord cu divortul si in urma casatoriei sa nu fi rezultat copii minori. Procedura dureaza 30 de zile.

Divortul la notar

Deasemenea este o procedura simpla, fiind necesar acordul partilor implicate in privinta desfacerii casatoriei. Durata este de 30 de zile si desfacerea casatoriei se poate realiza chiar daca au rezultat copii minori. Este important ca parintii sa fie de acord in toate privintele exercitarii custodiei, daca exista disensiuni ei pot fi indrumati spre mediere sau instanta de judecata.

Divortul in instanta de judecata 

Intr-un proces de divort la instanta de judecata  intervin  taxele de timbru,  timpul si stresul de la fiecare  termen de judecata, onorariul avocatului, probele sau onorariile expertilor. In plus, copilul dumneavoastra prin prisma unui astfel de proces trece printr-o experienta marcanta si traumatizanta. Solutiile in instanta de judecata sunt impuse si poate nu de fiecare data cele mai multumitoare pentru parti.

De aceea, medierea vine ca o alternativa la instanta de judecata, nu o exclude. Medierea este o metoda eleganta, mult mai simpla si mai putin costisitoare de a solutiona un conflict.

Un conflict poate fi rezolvat si ALTFEL!

Mediator Roxana Elena Dumitriu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandarea nr. 10 din 2002 a comitetului miniștrilor către statele membre privind medierea în materie civilă arată importanța și impactul medierii asupra posibilității reducerii numărului de litigii și la degrevarea instanțelor de judecată în statele membre.

Prin aceasta este dat cu titlul de recomandare guvernelor statelor membre să faciliteze medierea în materia civilă, incluzând și acele conflicte din materia dreptului comercial, dreptului consumatorului și dreptului muncii.

În recomandare sunt stabilite principiile după care funcționează medierea și încurajează promovarea medierii la nivel internațional.

Acesta nu este singura recomandare dată la nivel european, fiind completată de altele, sublinindu-se astfel necesitatea îmbunătățirii în mod continuu e metodelor de soluționare a conflictelor. Deci, se poate și ALTFEL!

Textul integral al recomandării îl găsiți aici. Recomand informarea! Nu costă nimic!

Mediator Roxana Elena Dumitriu

 

Medierea în succesiuni

Medierea, ca alternativă de soluționare pe cale amiabilă a conflictelor,  intervine cu succes în rezolvarea litigiilor din materia succesiunilor.  Succesiunea reprezintă transmiterea patrimoniulul  unei persoane decedate către una sau mai multe persoane în ființă.

În momentul împărțirii moștenirii apar diverse neînțelegeri între cei ce moștenesc, fie nu sunt mulțumiți de partea ce le revine, fie sunt bunuri ce nu pot fi împărțite fizic, fie unii succesori  sunt atașați de unele bunuri, fie succesorii nu sunt de acord în privința tuturor bunurilor ce trebuie împărțite.

Aceste dispute le puteți soluționa prin mediere, într-un cadru discret. Mediatorul este cel care asigură cadrul unei negocieri deschise, fără a impune soluții, fiind imparțial și neutru. Mediatorul are rolul de a facilita negocierea dintre voi, ca succesori, și  are rolul de a vă sprijini în rezolvarea divergențelor și găsirea celor mai convenabile soluții. Întreaga procedură de mediere se desfășoara în biroul mediatorului sau într-un  loc și în orele stabilite de comun acord de către toți cei implicați. Într-un proces de mediere, ca mediator, pun accent pe comunicarea între părți, pe implicarea fiecăruia, pe îmbunătățirea relațiilor dintre părți și pe nevoile fiecăruia.

Eficacitatea medierii într-un astfel de conflict este dovedită prin ajungerea în timp util la o soluție convenabilă și agreată de toate părțile implicate, evitând stresul și aglomerația din instanțele de judecată. Cel mai mare avantaj  este dat de reducerea taxei de timbru conform art. 11 alin. 1 lit. a din O.U.G nr. 80/2013. Soluția dată de dumneavoastră va îmbrăca forma unui acord de mediere, fiind un înscris sub semnătură privată, care va fi supus autentificări notarului sau consfințirii instanței de judecată. Instanța de judecată va pronunța la cererea părților, o hotărâre care va constituie titlu executoriu. În acest moment taxa de timbru va fi calculată la valoarea de 20 de lei , la care se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora conform art. 5 din O.U.G  80/2013 pentru bunurile supuse împărțelii. Dacă taxa era de 3%, prin rezolvarea disputei prin mediere taxa va fi de 1,5% (taxa de timbru în instanță ar fi de 3000 lei, prin acordul de mediere se reduce la 1500 lei, deci jumătate.)

Prin mediere îți rezolvi conflictul ALTFEL, cu economie de timp și bani.

Mediator Roxana Elena Dumitriu

 

 

Mediem divortul! Nu judecam!

In relatia dumneavoastra cu partenerul/partenera de viata ati ajuns la concluzia ca nu se mai poate remedia nimic si vreti sa divortati.

Indiferent de ceea ce primul instinct va determina sa actionati, pastrati-va calmul si haideti la o masa a concilierii si a medierii. Este important ca relatiile dintre dumneavoastra sa ramana la un nivel amiabil, fara ranchiuna si fara ura, cu atat mai mult daca aveti si copiii.

Sunt foarte multe cazuri in care fiecare dintre partener are dreptate, fiecare a muncit, fiecare s-a straduit, fiecare a contribuit cu acel ceva, poate in mai mica sau mare masura. Poate ati stat la unul dintre parinti, poate v-au ajutat, poate v-au sfatuit, poate ati stat in chirie, poate ati avut o casa a voastra sau poate pur si simplu nu ati reusit sa mai comunicati.

Oricare ar fi motivul pentru care doriti sa divortati, incercati sa va acordati o ultima sansa la o discutie libera, fara ingradiri de timp, intr-un moment pe care il considerati oportun si avand alaturi o persoana specializata care va v-a sfatui si va v-a ajuta sa gasiti cele mai bune solutii pentru dumneavoastra.

Medierea este confidentiala, este discreta, este voluntara si vine in sprijinul dumneavoastra pentru solutionarea conflictului. Daca aveti copii, este un motiv in plus sa apelati la mediere. Medierea, prin prisma principiilor care le respecta, nu aduce atingeri de niciun fel copilului dumneavoastra. La mediere momentul de criza, despartirea, se poate depasi fara ca cei mici sa resimta tristetea, durerea, sentimentul de pierdere sau dificultati de comunicare cu parintii sau cu cei din jur.

In cadrul sedintelor de mediere, se realizeaza un plan parental minimal care va raspunde tuturor intrebarilor dumneavoastra. In cadrul unei sedinte de mediere sunt puse la punct toate detaliile care tin de domiciliul  copilului, programul de vizita, contributia fiecaruia pentru cresterea in mod armonios si sanatos a copilului, modul in care isi va petrece vacantele etc. In mediere dumneavoastra veniti cu solutia, nu va este impusa. De cele mai multe ori hotarearea data in instanta nu multumesc nicio parte, insa medierea reprezinta un raspuns   la toate probleme dumneavoastra.

In cadrul procedurii de mediere actionam doar cu respectarea principiilor de baza. Intr-un cabinet de mediere, nu veniti la o judecata, veniti la un dialog productiv si constructiv. Toata procedura se desfasoara cu usile inchise, evitand caraterul public din instantele de judecata, pastram confidentialitate cazului dumneavoastra.

Informati-va asupra procedurii de mediere! Informatia nu costa, doar va ajuta sa luati o hotarare mai buna.

 

Mediator Roxana Elena Dumitriu

 

Medierea-alternativa eleganta de solutionare a conflictelor

Informația nu costă!

Bună,

Ai un conflict? Ai o problemă pe care crezi că poți o rezolvi în instanță? Ai auzit de mediere?NU.

Atunci te invit la o informare virtuală asupra medierii și apoi te provoc să iei atitudine și să treci pe la un birou de mediere să te convingi că problema ta poate fi rezolvată și ALTFEL, nu doar prin instanța de judecată.

Te invit să ai răbdare să citești tot articolul. Promit că voi fi vorbi la subiect.

Medierea este o alternativă la justiție, este o altă modalitate de a-ți rezolva problema.
De ce medierea?

Alegi medierea pentru că:

1. este o metodă simplă, nu exclude instanța de judecată

2. are o procedură flexibilă; eviți termenele de judecată care parcă se prelungesc la nesfârșit, se stabilesc de comun acord sedințele de mediere.

3. poți apela la mediere atât înainte de a fi început procesul, cît și după.

4.medierea acționează cu succes în domenii precum drept penal, civil, comercial, familiei, protecția consumatorului, malpraxis, asigurări etc.

5. soluția este dată de dumneavoastră, nu impusă de instanța de judecată.

6. cadrul medierii este unul discret, confidențial.

7. specialistul-mediatorul-acționează după principii de: confidențialitate, imparțialitate, neutralitate și pentru cauzele din dreptul familiei primează principiul interesul superior al copilului.

8. soluția la care ați ajuns este consființită într-un acord de mediere care are putere de lege.

9.recuperarea taxei de timbru.

 

Chiar dacă nu te-am convins cu mica mea pledoarie, te invit la un un birou de mediator să te informeze mai pe îndelete înainte de a ajunge la instanță, iar dacă deja ai un proces pe rol acorda-ți câteva minute să te informezi dacă problema te nu poate fi rezolvată ALTFEL.

Elena Roxana Dumitriu-mediator